Trendem posledních let se stalo stavění webů na builderech. Toto je samozřejmě úplně fantastická myšlenka, ale je potřeba si vybrat ten správný. Já stavím weby na Divi a nebo na tom nejdostupnějším i pro začátečníka, a to na Gutenbergu. Nedávno jsem při zkoumání nových funkcí a při vydání nového WordPress 5.3 zjistil, že je potřeba se čím dál víc a víc zaměřit právě na Gutenberg. V tomto článku se chci podělit o mou současnou prioritu „number one“ a zároveň nástroje Atomic Blocks, na který pomalu začínám přecházet.

Gutenberg

Určitě mnozí z vás již poznají právě Gutenberg. Je to ten nejdostupnější a nejjednoduší nástroj, který je dostupný již se základní instalací WordPress. Pokud s tímto nástrojem umíte pracovat, je to v současné době ta nejlepší volba. Testery ukazují skvělé výsledky a pokud máte rychlý server, je možné se dostat na PC 100% a na mobilních zařízení 100%. Třeba kolega z WordPress komunity Karol Vörös má dost našlapaný web. Dá se říct, že Gutenberg je něco jako čistě napsaný, krásný a přehledný kód. Samozřejmě Gutenberg nelze aplikovat bez použití nejzákladnějšího prvku, kterým je šablona. Bez jejího použití se u tvorby neobejdete. Já sám šablonové weby nemám moc rád, ale pokud lze aplikovat Gutenberg, je to bomba. Doporučuji stavět na těchto šablonách: Twenty Nineteen, Twenty Seventeen, Atomic Blocks, Twenty Twenty. Proč právě tyto šablony? Třeba taková šablona Twenty Twenty je opět čistě WordPress a je také nainstalovaná přímo v základní instalaci WordPress. Pokud umíte alespoň základy HTML a CSS, není problém si ji krásně upravit. Nejlepší příklad je třeba WordCamp Europe 2020, který právě běží na této šabloně. Zbytek šablon, jako jsou Twenty Nineteen a Twenty Seventeen, jsem vybral, protože jsou opět lehce stylizovatelné a dá se do nich opět snadno psát CSS kód. Atomic Blocks je samostatná kapitola, a proto ji zde nezmiňuji.

Atomic Blocks

Zatím ta nejlepší šablona, se kterou jsem kdy pracoval. Nemůžu uvěřit, že to opravdu prohlašuji, ale dovoluji si říct, že v kombinaci s Gutenbergem je rozhodně lepší než celá Divi. Atomic Blocks doporučuji vyzkoušet nejen každému začátečníkovi ve WordPress, ale také již zkušenějším uživatelům. Tato šablona je opravdu nejlehčeji stylizovatelná a dá se do ní cokoliv doprogramovat. Její dokumentace je veřejná a kdokoli se může zapojit do vývoje. Existuje k ní dokonce i plugin, který lze přidat do stránek a opět zjednoduší celou editaci stránek. Plugin nezabírá příliš mnoho místa. K tomu všemu navíc vývojáři opravdu přemýšlí a třeba na takový zbytečný plugin na newsletter můžete zapomenout, jelikož již je součástí Atomic Blocks. Je tam samozřejmě mnoho dalších příjemných zjednodušení, ale tohle osobně nejvíce oceňuji a velmi mě překvapilo. Jak jsem již zmiňoval, pokud tohle řešení použijete, nemusíte se bát horšího hodnocení. Všechny testery mi opět ukázaly hodnocení PC 100% a na mobilních zařízení 100%. Co mi chybí v Atomic Blocks? Bohužel Atomic Blocks nemá ještě tak dobře vyvinutou komunitu, zároveň ale věřím v brzké zlepšení. Také mi chybí ještě pár dalších drobných vychytávek k doprogramování, jako například vlastní kontaktní formulář. Každopádně oceňuji celkovou volnost tohoto řešení.

Závěr

I když momentálně větší projekty stavím převážně na Divi, očekávám, že v budoucnu budu stavět jen na Gutenberg + Atomic Blocks. Také je možné, že se do té doby Gutenberg natolik vyvine, že Atomic Blocks nebudou potřeba, nebo se Atomic Blocks rovnou začlení do jádra Gutenberg, což by dle mého bylo skvělé. Ať tak či onak, určitě na toto téma budu ještě v budoucnu psát nový článek. Rozhodně každému doporučuji si mnou dnes krátce popsané a vychválené řešení vyzkoušet. Nebudete zklamaní! Pokud Vás toto řešení oslovilo a zajímá Vás, nebo se chcete na něm naučit ty nejlepší vychytávky, domluvme si školení a já Vám se vším rád pomohu. Nebo si jen domluvme pokec u čaje a můžeme se o tom víc pobavit.